Followers

Wednesday, 3 August 2011

Kenangan zaman kanak-kanak di bulan puasa



Zaman kanak kanak merupakan zaman yang paling best bagi aku. mane tak nye, semua benda boleh buat tanpa ade rasa malu pon. Mmg aku suka sangat time tu. ;) lagi-lagi time puasa. haha. mmg banyak pengalaman aku time bulan puasa ni. ;) 


1. Time sahur - selalunya family aku bangun pukul 5 pagi. menu setiap hari ialah benjo sbb benjo sng nk buat. ;) aku mmg liat nk bangun, ade 1 hari tu ibu aku kejutkan aku tp ak mls nk bangun sbb tengah mimpi best, pastu ibu aku suro adik ambik besen. tiba tiba!!! ak tau2 je da lencun pakaian dan tilam aku ==. dgn nada sinis dia cakap "tidur la lagi." @@

gmbr hiasan.


2.  Aku paling suka pergi bazaar ramadhan. Sebab ape yg ak nk mesti dapat. yela aku kan puasa so dapat advantage la kat situ. kalau hari2 selain puasa harapan la nk dapat. ;) hehe. dulu aku mmg suka makan ayam golek. dulu murah je rm9 kalau tak silap aku. sekarang bapak mahal rm 18 kot sekor. hu3

ayam golek


3. "Kalau puasa penuh ibu dan ayah akan bagi abg rm30." Perghh!! itulah ungkapan yg memang aku nk dgr time bulan puasa tu. haha. pasal 'perangsang rm30 ni la yg membuatkan aku bersemangat nk puasa penuh. ;) rm30 nilainy memang sikit tapi kalau da budak umur 5-6 tahun dapat duit banyak tu tak ke dorg bermata duitan?? haha
X 3
4. Time Terawih merupakan waktu perhimpunan untuk kanak-kanak sedunia. disitulah tempat yg membolehkan kita menggunakan ruang yg secukupnya di masjid untuk melakukan aktiviti2 khas. ;) time ni aku and the gang akan bermain police entry, main nyorok2, main mercun, main baling2 songkok, lari sape paling laju dalam masjid dan banyak lagi. then masa da rakaat terakhir masing2 bertempiaran masuk saf. buat2 tahiyat akhir. muka semua innocent je macam anak2 soleh yg dgr kata bapak dia je. haha. memang sangat best time tu. kan aku da kate td. jd kanak2 ni boleh buat ape je kite nak. haha ;) 



main nyorok-nyorok




5. Time moreh lg best, belum abes terawih lagi kitorg da serbu dewan makan kt blakang masjid, kalau makanan sedap kitorg akan mentionkn kat budak2 lain utk turun sekali memeriahkan dewan makan tu. ade 1 hari tu abes licin makanan untuk moreh kitorg kerjakan. haha next dayny imam da bg warning kanak2 is not allowed at dewan makan. haha kitorg peduli ape. kitorgkn kanak2. ;D



Ni la antara kenangan2 aku time kanak2 dulu.. ;) kalau korg nk kongsi boleh la komen ya. ;) 

p/s : tq coz sudi baca entry ni

3 9 comments:

Blogger news

Free directory submit
Get this commentators widget
Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com